Kandidát na primátora M. Baran predstavil svoj volebný program

04.11.2010 Poprad

Poprad 4. novembra (TASR) – Súčasný poslanec mestského zastupiteľstva v Poprade Milan Baran, ktorý v nadchádzajúcich komunálnych voľbách kandiduje na post primátora, dnes na tlačovej besede predstavil dvoch potenciálnych ...
V prípade, ak Baran uspeje vo voľbách, budú po jeho boku stáť Branislav Švec zo strany Sloboda a Solidarita a Igor Wzoš zo Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie – Demokratickej strany.
Práve tieto strany Barana oslovili ešte počas tohto funkčného obdobia. Jeho volebným heslom je Vráťme mesto ľuďom a chce docieliť predovšetkým transparentnosť, otvorenosť, zodpovednosť, komunikatívnosť a koncepčnosť v metropole pod Tatrami. „Priorít mám viac, vidím v meste dva základné problémy, konkrétne vo vecnej rovine a aj v oblasti vzťahov, “ doplnil Baran.
Podľa neho v Poprade absentuje komunikácia s občanmi, chce zamedziť zahusťovaniu mesta i prehnanej výstavbe podľa potrieb developérov. Vo svojich vyjadreniach sa opieral o hodnotenia Transparency International, podľa ktorých sa Poprad umiestnil na 24. mieste spomedzi všetkých slovenských miest s hodnotením C- (mínus) a so 47-percentnou účasťou verejnosti na rozhodovaní v samospráve. To podľa neho nie je dobrá vizitka a ľudia v Poprade by mali byť dopredu informovaní o tom, ako sa nakladá s rozpočtom mesta. Podľa Šveca je v meste veľký priestor na korupciu, čomu by malo nasledujúce vedenie mesta zabrániť.
V prípade, že Baran vo voľbách uspeje, chce sa venovať predovšetkým vzdelávaniu vytvorením tzv. Sociálneho štipendia mesta Poprad. To by v budúcnosti podporovalo nadaných žiakov, ale aj tých zo slabších sociálnych rodín. Baran ďalej uviedol, že miestna samospráva v minulosti veľmi málo využívala prostriedky z Európskej únie najmä na rekonštrukciu škôl. V meste Poprad bola podľa neho len jedna škola modernizovaná z eurofondov.
Vo svojom volebnom programe sa ďalej zaväzuje viac podporovať podnikateľov, napr. aj znovuzaložením Rady podnikateľov, ktorá v minulosti v Poprade fungovala. S podporou podnikania súvisí aj zvyšovanie zamestnanosti v meste a tiež výstavba nájomných bytov pre mladé rodiny v mestských častiach Spišská Sobota, Matejovce a Stráže.
Okrem toho chce bývalý funkcionár popradského futbalového klubu podporiť aj voľnočasové aktivity. K dispozícii má projekt vytvorenia Mestského centrálneho parku vedľa sídliska Juh 3, kde by sa sústredila kultúra, šport i príroda. Baran sa tiež zameral na ochranu životného prostredia, chce pokračovať v rozvoji separovaného odpadu a budovať protipovodňovú ochranu, predovšetkým v mestskej časti Matejovce.
Zmeniť chce tiež financovanie športu, vo svojich vyjadreniach sa opieral o podporu predovšetkým futbalu a hokeja. Vyriešenie problému s parkovaním vidí vo výstavbe parkovacích domov. Venovať sa chce aj regionálnej politike na základe komunikácie s ostatnými mestami na Spiši a pod Tatrami. Podporu cestovného ruchu chce riešiť prostredníctvom vhodného marketingu a tiež vytvorením vhodného prostredia pre podnikateľov. S konkrétnymi zámermi, ako zlepšiť cestovný ruch v Poprade, by však podľa neho mali prísť samotní podnikatelia.
 

Vyberte región